KISSOLOGY I-II-III
Julkaistu: KISSOLOGY I – Lokakuu 2006, KISSOLOGY II – Elokuu 2007, KISSOLOGY III – Joulukuu 2007
Pähkinänkuoressa: Massiivisia dvd-paketteja joissa käydään koko KISS-historia livekeikkojen, haastatteluiden yms. muodossa.
Myynti: RIAA: KISSOLOGY I – 6 x platina, KISSOLOGY II – 6 x platina, KISSOLOGY III – 8 x platina
KISSOLOGY I
Vuonna 2006 Kiss päätti viimein tehdä sen, mitä fanit olivat toivoneet jo useampien vuosien ajan: julkaista legendaariset live-esiintymisensä DVD-muodossa. Paketin nimeksi tuli KISSology, ja sen ensimmäinen, vuodet 1974-1977, eli bändin nousun huipulle käsittävä osa julkaistiin lokakuussa 2006 ja se myi ensimmäisellä viikollaan 52 000 kappaletta millä heltisi Billboardin musiikkivideolistan ykköspaikka.. Kyseessä on kiistatta paras Kiss-video ikinä. Homman aloittaa ennenjulkaisematon, todellinen herkkupala ”Acrobat”, Long Beachista vuodelta 1974. Ja hyvin rullaakin, ei voi kuin ihmetellä miksei tätä sisällytetty kokonaisuudessaan ensilevylle, niin kova tämä on.
Acrobatin jälkeen on luvassa bändin ensimmäinen TV-esiintyminen Dick Clarkin ”In Concert”-ohjelmasta. ”Nothin’ To Lose”, ”Firehouse” ja ”Black Diamond” jyräävät kuin höyryveturi. Sitten on Mike Douglas Shown vuoro. Gene Simmonsin legendaarisen haastattelun jälkeen tulee ”Firehousesta” tulinen versio. Magic, magic… Magiaa on luvassa mahan täydeltä kun Winterlandin keikka vuodelta 1975 on vuorossa. Bändi timanttisessa vireessä ja tunnelma sen mukainen. Klassikkopätkä. Midnight Specialista nähdään hienot versiot She’sta ja Black Diamondista, jälkimmäinen mustavalkoisena. Harmi kyllä tämä esiintyminen on hieman pätkäisty, sillä Deuce ja C’mon And Love Me on jätetty pois(jälkimmäinen on vieläpä ennen esittämätön versio).
Dressed To Killin promopätkien jälkeen onkin luvassa todella harvinaista herkkua, nimittäin dokumentti bändin vierailusta Cadillacissa 1975. Cadillacista siirrytään vuoteen 1976 ja Detroitin Cobo Halliin, josta luvassa illan toinen täysi konsertti. Klassikkohan tämäkin on ja bändi sellaisessa vireessä että huh huh. 100 000 Yearsissa Paul Stanley osoittaa että mitä on todellinen KARISMA. Bändillä on hauskaa, ja se kyllä välittyy niin yleisöön kuin ruudun toisellekin puolelle. Kakkoslevyn avaa niinikään todellinen helmi, brittiläisestä TV-show’sta ”So It Goes” otettu pätkä, jossa on kuvaa ensimmäisestä Euroopan-konsertista ja takahuonehaastattelu. Tätä ei ole aiemmin nähty missään.
Paul Lynden Halloween Specialin olisi mielellään nähnyt kokonaisena, nyt siitä on mukana vain haastattelu ja King Of The Night Time World. Sitten onkin aika mennä Tokion Budokaniin, jossa Kiss iskee japanilaisyleisöltä tajun kankaalle (ei kuitenkaan kirjaimellisesti). Keikka joka ei tarvitse esittelyjä. Budokanin jälkeen on luvassa pätkä Don Kirshnerin Rock Concert-ohjelmasta, jossa käsitellään ilmiötä nimeltä Kiss ja nähdään kolme videota. Kuusituntisen päättää klassikkokeikka Houstonista vuodelta 1977, jossa bändi näyttää jälleen ne kuuluisat närhen munat kaikille muille yhtyeille.
Lyhyenä yhteenvetona, KISSologya eivät mitkään sanat riitä kuvailemaan tarpeeksi. Tässä on kaikki se, mistä aiemmin on voitu vain uneksia.
KISSOLOGY II
Kissology volume 1 oli niin tajuttoman kova menestys, että luonnollisesti jatkoa seurasi kakkososan muodossa. Kissology-sarjan toinen osa julkaistiin 14.8. 2007, eli täsmälleen vuosi ykkösosan jälkeen. Ja platinaa myi sekin USA:ssa triplamäärän, tarkkaa myyntilukua en nyt muista, mutta DVD keikkui viikkokausia Billboardin DVD-listan kärkipaikalla.
Ykköslevy alkaa NBC:n vuonna 1978 tuottamalla Land Of Hype And Glory-dokkarilla, jossa nähdään livepätkiä bändin keikalta sekä jäsenten haastattelut. Näin jälkikäteen katsottuna dokumentti on mielenkiintoinen kuvaus tuolloin uransa huipulla olleesta KISSistä, bändin jäsenten väliset skismatkaan eivät vielä niin paljoa välity haastattelutilanteessa vaan ukot laskevat leikkiä ja naureskelevat tuon tuosta.
Kiss in Attack Of The Phantomsia en ole vielä katsonut, mutta kyseessähän on Eurooppaa varten tehty versio surullisenkuuluisasta Kiss Meets The Phantom Of The Parkista, joka olisi joidenkin fanien mielestä saanut jäädä kokonaan tekemättä.
Ykköslevyn päättävästä Tomorrow Show-haastiksesta taas on vaikea olla pitämättä, eikä vähiten humalaisen Ace Frehleyn ansiosta, joka on kaikkea muuta kuin hiljainen haastateltava. Legendaarisia klassikkoheittoja piisaa, kuten ”actually I’m a plumber”. Genen ilmeet ovat näkemisen arvoisia kun Acen räkänauru varastaa shown häneltä. Priceless, kuten joku sanoisi (Gene kuitenkin toteaa DVD:n mukana tulleessa vihkosessa, että Ace oli ihan ansaitusti tuon haastattelun tähti ja että Kissin olisi pitänyt hyödyntää Ässän persoonallisuutta enemmänkin). Kakkoslevyllä päästään jo kuuntelemaan itse musiikkiakin, levyn avaa Shandi-musavideo joka jäi Peter Crissin viimeiseksi esiintymiseksi Kissin riveissä ennen reunionia. Peter on äänessä myös CNN:n haastattelussa, ensimmäistä kertaa Kissistä lähtönsä jälkeen. Kamerakulma on sijoitettu Peterin taakse, koska Kissiltä ei herunut lupaa näyttää vielä oikeita kasvoja. Haastattelussa Peter kertoo lähtönsä syistä ja elämästä ilman Kissiä.
Countdown-ohjelmassa taas esitellään uusi rumpali Eric Carr. Ace on taas humalassa kameran edessä ja hänellä on hieman vaikeuksia muistaa että mitä pitikään sanoa. ”Look, it’s rock and roll” on taas yksi kuolemattomista Ace-lohkaisuista. Lieneekö paikallaan sanoa, että otto joudutaan uusimaan ainakin 5 tai 6 kertaa.
Rockpop-ohjelman ”live”-esityksen jälkeen on vihdoin luvassa ensimmäinen kokonainen keikka. Sydneyn Showgroundissa kuvattu taltionti on kovaa kamaa, vaikka se ei ihan sinne top 5 keikkoihin pääsekään. Eric Carrin rumpusoolo on kyllä silkkaa rautaa, se kaveri osasi totta vie soittaa kannuja. Lisäksi Paulin kitarasoolo osoittaa miehen taidot soolokitaristina, saisi vedellä lisääkin soolojä biiseihin, jos leadit ovat tätä tasoa kuin tällä keikalla! Miinusta God Of Thunderin pätkimisestä, Genen verileikit olisi pitänyt sisällyttää DVD:lle. Vaikka äänenlaatu onkin vähän mitä se on, niin itse keikka on kuitenkin hieno vaikka Winterlandin tai Cobo Hallin tasolle ei ylletäkään. Bändi on saanut uutta virtaa jäsenvaihdoksesta ja se näkyy ja kuuluu. Ehdoton kohokohta DVD:llä
Kakkoslevy päättyy kahteen TV-pätkään Elder- ja Creatures-ajoilta. Fridays-ohjelman esiintyminen on jo klassikkotavaraa playbackeineen päivineen ja vielä lopuksi Acen viimeinen esiintyminen Kissin kanssa ennen reunionia Top Pop-ohjelmassa marraskuussa 1982.
Kolmoslevy aloitetaan ryminällä, kun yhtä viimeisistä maskikeikoistaan 13 vuoteen vetävä Kiss jyrää Maracana-stadionin tajuttomaksi. No ehkei ihan kirjaimellisesti kuitenkaan. Bändi on huippuvireessä ja show täyttä rautaa. Keikkaa on kuitenkin pätkitty sieltä täältä ja pieniä huolimattomuusvirheitäkin on sekaan jäänyt, esim. Cold Ginissa tulee sama säkeistö kahteen kertaan. En sitten tiedä että onko tämä ollut editoijan moka, vai sössikö Gene ekan säkeistön itse keikalla (sekin on Demonin muistin tuntien mahdollista). War Machine on aivan tajuttoman kova vetäisy.
Sittenpä Kiss näyttääkin oikeat kasvonsa vihdoin MTV:llä, tiedotustilaisuudessa jossa äänessä ovat ainoastaan Paul ja Gene. Vinnie ja Eric Carr ovat suhteellisen hiljaa. 18.9. on melkoinen päivämäärä rockin historiassa, silloin on tapahtunut käänteentekeviä juttuja, kuten nyt vaikka Jimi Hendrixin kuolema ja Kissin maskien riisuminen.
Maskittoman haastattelun jälkeen tulee pätkä ensimmäisestä konsertista ilman maskeja Lissabonissa. Gene on varsin hupaisaa seurattavaa, kun mies löntystelee pitkin lavaa luullen olevansa edelleen The Demon. Ei ihme että maskien riisuminen näkyi Genen identiteetissä niin pitkään. Myös yleisöä on erityisen mahtava seurata tällä keikalla, osa on aivan fiiliksissä, mutta osa taas seuraa epäuskoisen näköisenä että mitäs ihmettä. Myös pettyneitä ilmeitä näkee välillä. Tämäkin keikka olisi ihan hyvin voitu sisällyttää kokonaan levylle.
Lissabonista hypätään peräti neljä vuotta eteenpäin Philadelphian Spectrumin lavalle vuoteen 1987, jossa silloin Crazy Nights-albumin julkaissut Kiss on lavalla. Tämä pätkä ei kyllä hirveästi säväreitä nostata, ja jotenkin ulosantikin on todella vaisua. Paitsi Crazy Nights-levyn nimibiisissä joka rokkaa kuin jakomielitautinen elukka. Tuo onkin tämän pätkän todellinen kohokohta. Välispiikit ovat ehtaa legendaarista kasari-Paukkaa. Miinusta täytyy antaa siitä, että Animalize ja Asylum-kiertueet ohitettiin tällä tavalla vaikka sieltäkin olisi ollut materiaalia.
Philadelphiasta mennään 3 vuotta eteenpäin ja uudelle vuosikymmenelle. Paikka on Detroitin Auburn Hills Palace ja kyseessä Kissin menestyksekkäin kiertue 80-luvulla, eli Hot In The Shade Tour. Ja johan rokkaa. Settilista on loistava ja ei jätä kylmäksi, mukana on jopa joitakin vetoja joita ei ole vedetty sitten maskiaikojen, kuten God Of Thunder, josta tällä kertaa on verensylkemiset jätetty sikseen. Eivätpä ne kyllä ilman maskeja toimisikaan. Eric Carrista ei voi todeta muutakuin että siinä oli aivan helkkarin kova rumpali, miehen soolot ovat koko DVD:n parhaita paloja, niin Sydneystä, Riosta kuin Detroitistakin. Todellakin hieno keikka tämä Auburn Hills-veto. Paul osoittaa että mieheltä lähtee tarvittaessa jopa blues-jammailua, lisäksi oli iso yllätys nähdä Paukan soittavan Les Paulia, kun hän on yleensä ollut Washburnin miehiä ja Ace on hoidellut Les Paulin Kississä. Mutta kyllähän kuningasesiintyjä tarvitsee kuningaskitaran. Aivan kuten edellisessä pätkässä, myös tässä Paulin välispiikit ovat aivan klassikkokamaa.
Eric Carr on seuraavassakin pätkässä pääosassa, mutta tällä kertaa tulee surullisia uutisia, kun MTV:ssä kerrotaan että Eric on siirtynyt yläkerran taivaalliseen orkesteriin. Kissology-sarjan kakkososa päättyy God Gave Rock And Roll To You-videoon, joka jäi Ericin viimeiseksi esiintymiseksi Kissin kanssa. Tuota videota katsellessa on tipan tuleminen linssiin todella lähellä ja pian voikin löytää itsensä sohvalta vollottamasta.
KISSOLOGY III
KISSology osa kolme aloitetaan räjähdyksellä Revenge/Alive III kiertueelta Detroitin Palace of Auburn Hillsiltä 1992. Keikka räjähtää Creatures of the Nightsilla, mutta äänet/musiikki ovat ihan hukassa ja kuuluvat kaikenlisäksi huonosti. Parempi soundi löytyy Kondfiendal Dvdllä. Paul rykäisee hittibiisin hienosti ulos. Seuraavaksi päästäänkin Deucen ja Pommien makuun. Nyt tällä kertaa äänet ja musiikki kuuluu paremmin ja peukkua voi nostaa. Keikka on todella rokkaava ja KISS näyttää, että Asylumin jumppatossu musiikki on nyt taaksejäänyttä. Brucen kitarointi on todella mahtavaa, samaa voi sanoa Ericin rummuttelusta ja upeasta tuplabasari rumpusoolosta.
Seuraavaksi päästäänkin MTV Unplugged: Behind the Scenes dokkarin pariin. Dokkarissa ääneen pääsee Alex Coletti ja hän kertoo Konvention tourista ja MTV Unpluggedin synnystä. Dokkarissa näytetään harjottelua MTV Unpluggedia varten, Bethin akustista versiota, Paul vetää 2000 manin, koska Ace ei saapunut soundchekkiin. Dokkari on hyvin mielenkiintoinen pätkä ja näyttää hienosti Unpluggediin valmistautumisen.
Sitten onkin vuorossa itse MTV Unplugged. Lavalle astuu Gene, Bruce, Paul ja Eric. Keikka alkaa hienosti polkaisemalla Comin´ Home. Pojat soittavat vähemmän keikoilla soitettuja biisejä kuten Plaster Caster, Goin’ Blind, See You Tonight ja Spit. Varmasti suurin yllätys on A World Without Heroes, jonka Gene vetää hienosti kotiin. Kaikista hassuin juttu on kun Gene kiskaisee lännen version God of Thunderista. Tässä vaiheessa voi jo kysyä et ”mitä ihmettä KISS”. Katsoja joko kuolee kohtaukseen tai nauraa lattialla vedet silmissä. Sitten alkaa tapahtua kun Ace ja Peter liittyvät joukkoon. Oikea KISS rykäisee 2000 manin ja Bethin. Sitten Eric ja Bruce liittyvät joukkoon. Keikka päättyy kuusipäiseen Rock And Roll All Niteen.
Dvd kaksi aloitetaan huikealla Reunion Tourin ensimmäisellä keikalla Detroitin loppuunmyydyllä 45.000 päisellä Tiger Stadionilla. Keikka alkaa Deucella ja rymisten. Itse kuvan laatu on hieman huonoa ja kuvaaja on laittanut hidastuksen päälle paikoissa, jossa niitä ei juuri saisi olla, kuten Acen kitarasoolo, God of Thunder. Myös Live virheitä on todella paljon (varmaankin johtuen ensimmäisestä alkuperäisjäsenten kanssa olevasta keikasta joten ei ihme)
Seuraavaksi hypätään MTV Video Music Awardsiin ja Brooklynin sillan alle. Paul aloittaa seremonian huudattamalla yleisöä ja Rock And Roll All Nite pärähtää. Pyrotekniikkaa on vaikka muille jakaisi. Keikka päättyy huikean kovaan Love Guniin ja bändi poistuu pukuhuoneeseen.
Voi voi. Reunionista on kulunut jo tovi ja ollaan vuodessa 1998 Psycho Sircus Tourilla 35.000 päisellä Los Angelesin Dodger Stadionilla. Keikka räjähtää sisään nimikko kappaleella Psycho Sircus. Pommit paukkuu ja 3-D tekniikka saa vallan. Eniten kyllä häiritsee Acen suuri maha. Oiskohan viskiä juotu liikaa? Keikka on jouduttu laittamaan kahteen osaan, koska on niin pitkä. Mielestäni keikka on koko Boxin paras ja onkin sitä.
Dvd kolme jatkuu Psychon Dodger Stadionin keikalla ja Acen Into to Voidilla+kitarasoololla, joka ei ihan heti onnistu. Genen ”oksentaessa” veret yleisö suorastaan mylvii. Ja paras kohta God of Thunderista tulee, kun joku noidaksi pukeutunut eukko ryntää lavalle nussimaan Paulin jalkaa. No nopeasti ulos lentää noita:D. Dvd jatkuu Detroit Rock City elokuvan Premiere Partylla ja setissä on vain muutama kipale. Sitten hypätään Farewell Tourille ja East Rutherfordin Izod Centeriin. Keikka alkaa uskomattomasti bändin laskeutessa UFOlla ja soittaen Detroit Rock Cityä. Genen ja Acen soolot ovat aivan uskomattomia ja jengi on ihan hurmioissaan!
Dvd nelosella on sitten Coventryn keikka 1973. Keikka polkaistaan Deucella. Keikka todistaa, että KISS on todella kova rock-tulokas, tästä kisstoria alkoi. Huikeaa materiaalia!! Sarjan kolmososa on mahtava kulku läpi voimakkaan Revenge-eran kohti juhlavaa Reunion-Psycho-eraa. Katsoja nauttii varmasti!!
Good:
+ Kattavin mahdollinen KISS-paketti. Lähes täydellinen hankinta.
Bad:
– Kasarivaihe käydään läpi hiukan liian pikaisesti. Osioiden pätkiminen häiritsee hc-faneja.
KISSOLOGY DVD-sarja on yksinkertaisesti parasta mitä bändi on koskaan tehnyt. Tämän parempaa ei ole eikä tule!
Tekstit: KISS NAVY FINLAND, Danny, Härski Hartikainen